Una "sala de màquines"
per a la creativitat.

dissabte, 10 de març del 2012

21 - Potenciar la creativitat

Aquestes són algunes de les tècniques que et poden ajudar a potenciar la creativitat


ANÀLISI MORFOLÒGIC

És una de les tècniques més valuoses per generar gran quantitat d'idees en un curt període de temps. Es va desenvolupar en els treballs tecnològics de l'astrofísica durant la investigació espacial dels anys quaranta, com a resultat dels treballs de l'astrònom Fritz Zwicky. És una tècnica combinatòria d'ideació creativa consistent en descompondre un concepte o problema en els seus elements essencials o estructures bàsiques. Amb els seus trets o atributs es construeix una matriu que ens permetrà multiplicar les relacions entre aquestes parts. Bàsicament podem dir que és la generació d'idees per mitjà d'una matriu.


ANALOGIES

Consisteix a resoldre un problema mitjançant una marrada. Ens desviem del camí que va directament d'un punt a l'altre i anem pel voltant del problema o situació comparant-lo amb una altra cosa. William Gordon, creador de la Sinèctica (mètode creatiu basat en l'ús de les analogies) insistia en què "es tracta de posar en paral·lel mitjançant aquest mecanisme uns fets, uns coneixements o unes disciplines diferents". Per exemple, intentem resoldre un problema empresarial buscant algun problema anàleg en altres disciplines: en la biologia, en la història, en un esport col·ectiu ...


BRAINSTORMING

El Brainstorming també s'anomena com remolí d'idees, tempesta d'idees, remolí de cervells, o pluja d'ideesÉs una tècnica eminentment grupal per a la generació d'idees i la més coneguda. Va ser desenvolupada per Alex Osborn durant els anys 30 i popularitzada després de publicar-la el 1953 al llibre Applied Imagination. És la base sobre la qual se sosté la majoria de la resta de les tècniques. El Brainwriting és una variant que combina la generació d'idees individual amb la grupal, i que s'utilitza un cop definit l'objecte creatiu i, generalment, abans que hagin començat a generar idees. També es pot usar per aprofundir en idees sobre un subobjectiu creatiu sorgit durant un Brainstorming


 MAPES MENTALS

És una tècnica popularitzada per Tony Buzan, investigador en el camp de la intel·ligència i president de la Brain Foundation. La importància dels mapes mentals radica en què són una expressió d'una forma de pensament: el pensament irradiant. El Mind Mapping és una tècnica gràfica que permet accedir al potencial del cervell.  És una tècnica d'usos múltiples. La seva principal aplicació durant el procés creatiu és l'exploració del problema per a poder tenir diferents perspectives. Per a la seva elaboració es segueixen els següents passos:

  1. El problema  més important s'escriu amb una paraula o es dibuixa al centre del full.
  2. Els principals temes relacionats irradien de la imatge central de forma ramificada.
  3. D'aquests temes parteixen imatges o paraules claus que tracem sobre línies obertes, sense pensar, de forma automàtica però clara.
Si enriquim l'estructura nodal que formen aquestes ramificacions amb colors, imatges, codis i dimensions...  afegim un interès, un bellesa i una individualitat que afavoreixen la nostra percepció de les diferents perspectives d'exploració del problema.



LLISTAT D'ATRIBUTS

És una tècnica creada per R.P. Crawford, ideal per a la generació de nous productes. També pot ser usada en la millora de les utilitats de productes ja existents, així com explorar noves vies que permetin canviar la funció o millorar cada un d'aquests atributs.
  1. Fer una llista dels atributs actuals del model (es pot ampliar amb altres atributs tècnics).
  2. Cadascun dels atributs s'analitza i es plantegen preguntes sobre la forma en què es podrien millorar. I així successivament. Com més preguntes per a cada atribut, millor.
  3. Les millors idees que hagin sorgit en el pas 2 es seleccionen per a la seva avaluació posterior.

 RELACIONS FORÇADES

Mètode creatiu desenvolupat per Charles S. Whiting el 1958. La seva utilitat neix d'un principi: combinar el conegut amb el desconegut força una nova situació. D'aquí poden sorgir idees originals. És molt útil per generar idees que complementin el Brainstorming quan ja sembla que el procés s'estancaÉs una tècnica molt comuna i a la qual es refereixen multitud d'autors amb diferents noms i variants, per exemple, Edward de Bono li diu "L'aportació de l'atzar".
  1. Tenim un objectiu
  2. Es recorden els principis de la generació d'idees: tota crítica està prohibida, tota idea és benvinguda, tantes idees com sigui possible, i el desenvolupament i associació de les idees és desitjable.
  3. Selecció d'un objecte o imatge triada totalment a l'atzar, i això és important. Si no pots generar-ho aleatòriament, pots obrir un diccionari, seleccionar una pàgina a l'atzar i posar el dit amb els ulls tancats. Aquesta serà la teva paraula a l'atzar. 
Una variant d'aquesta tècnica és la "descomposició". En aquest cas, el problema es descompon en les seves parts constitutives. Seleccionem una de les paraules a l'atzar i procedim a connectar les associacions que suscita la paraula seleccionada amb les característiques del problema. Aquesta paraula es descompon en elements clau i cadascun dels elements descompostos es combinen entre si per intentar fer sorgir d'aquí les idees. Podrem desenvolupar més idees per mitjà d'una associació artificial d'aquests conceptes.

 
CONNEXIONS MORFOLÒGIQUES FORÇADES

És una proposta de Don Koberg i Jim Bagnall que en realitat és la suma dels principis bàsics de dues tècniques: el "Llistat d'Atributs" creat per R. P. Crawford i les "Relacions Forçades" de Charles S. Whiting. És molt potent perquè en una primera fase facilita que sorgeixin idees sobre aspectes que no havíem tingut en compte, i en la segona provoca analogies molt inspiradores. Una vegada que ja hem definit l'objectiu creatiu i que hem generat unes quantes idees en una pluja d'idees, descomponem l'objectiu creatiu en components, o blocs, per a què sorgeixin àrees que potser no havíem explorat. Llistem a cada bloc diferents aspectes o parts, i això, per si sol, ja ens estimula per generar noves idees.
MICRO-DIBUIXOS

Tècnica de creativitat que consisteix en la generació i interpretació d'imatges basades en l'activitat del subconscient, l'aplicació de l'aleatorietat i l'estadística. Aquesta tècnica es basa en l'estratègia dels insectes que mitjançant un gran nombre d'intents aconsegueixen arribar a llocs insospitats, estant en un estat mental de predisposició cap a una idea. Aquest procés pretén deixar de banda el pensament racional mitjançant la velocitat i obrir un camí al pensament intuïtiu.  Aplicant aquesta tècnica en un full A4 amb una matriu de 7x10 punts com a guia podem obtenir uns 70 gargots en uns 4 minuts. En una aula de 20 alumnes podríem tenir uns 1400 gargots.  
 
  1. Durant 5 minuts es realitzaran petits dibuixos o gargots (d'1 a 2 cm de diàmetre) un cada 3 o 4 segons. Al llarg de tot el procés s'ha d'estar pensant en la idea general del projecte a desenvolupar. Sense reflexionar o cercar una idea concreta en cada dibuix. Es tracta d'evitar un dibuix premeditat. Durant el procés poden aparèixer formes que poden suggerir variacions.
  2. Es projecten els gargots a una mida el més gran possible: escanejat per projectar amb ordinadors, o bé emprar fotocòpies i projectors de transparències.
  • El canvi de la mida aporta una revisió de les formes tot just suggerides inicialment i les idees del creatiu són reforçades. Compartir la projecció amb altres persones facilita que també aquestes aportin idees basades en els dibuixos inicials. Les solucions finals haurien de desenvolupar a partir d'aquest punt. Hem ampliat micro-dibuixos amb carbonet previs a la pintura d'un paisatge.

 






Si no és suficient, podem continuar aquests microdibuixos amb el Thumbnail Sketching, fer esbossos de la mida de l'ungla del dit gros. Són molt utilitzats en el disseny industrial i el disseny de producte, però també pel layout i la caracterització de personatges en el dibuix d'animació.



A l'esquerra veus l'estudi del personatge, i a sota tens un exemple de caracterització desenvolupat amb ordinador, però també podem fer un Thumnail animant una acció en concret per estudiar les fases del moviment i veure si pot funcionar abans de realitzar tot el treball.



 
       Mark Molnar


També pot ser molt útil utilitzar esbossos en miniatura durant el vostre procés de creació.





Fixa't en l'important que éas l'estudi del punt de vista i l'enquadrament.





Sovint he insistit durant les classe en la importància del nostre pensament abans de començar una activitat. En aquest vídeo trobeu dues breus demostracions sobre la diferència entre un esbós i un microdibuix (thumbnail) amb les quals us adonareu de què tots dos seran un bon preparatiu per iniciar el vostre projecte.