Una "sala de màquines"
per a la creativitat.

dilluns, 2 de gener del 2012

31 - Tècniques de dibuix







CARBONET



En el sentit de les agulles del rellotge des de la part inferior esquerra: carbó en pols, tela d'isard o camussa de cotó, gomes d'esborrar, esfumins, branquetes de salze, carbonets i llapis carbó. Si esteu preparant la prova d'accés a la universitat, us ajudarà molt entendre entendre aquesta tècnica. La llisó del següent vídeo és senzilla, però l'explicació és excel·lent i té molt bons consells per a qui comença a dibuixar amb carbonet.




Les tècniques de dibuix al carbó es van perfeccionar durant el segle XIX a França i van guanyar molt en expressió gràcies a alguns artistes com, per exemple, Georges Seurat i Odilon Redon. Aquest vídeo inclou una demostració d'aquestes tècniques.





Consells de dibuix amb grafit

 



Tots ens hem iniciat en el dibuix observant les proporcions i establint l'estructura a través de la visió de les parts relacionades entre si i respecte a un conjunt. Això requereix dedicar el temps suficient a l'observació del model, recordeu-ho. Així també captareu els eixos principals del moviment de la figura i podreu establir els eixos secundaris en relació a ells, i trobar l'equilibri.


 UPV. Opencourseware






Vídeo original TVUS 3 de juny del 2011






Aquesta lliçó del gran mestre Burne Hogarth, que va ser professor a l'Escola d'Arts Visuals de Nova York als anys 50, segueix sent fantàstica per iniciar-se en el dibuix del cap humà.









Saps per què en parlem primer? Perquè el cap és la mesura més senzilla del cos per relacionar-la amb l'estructura de la figura humana. El següent esquema pot ser-vos útil per recordar les proporcions.






Després del visionat del següent vídeo us adonareu de que el procés de dibuix d'un retrat ha de passar per les fases de l'encaix general fins arribar als detalls d'igual manera que ho fem en el dibuix de la figura humana. 





Però també podeu treballar amb un mètode indirecte. Per exemple, en el següent vídeo Antonio Agudo (Sevilla, 1940), que va ser professor de la Universitat de Belles Arts de Sevilla fins a la seva jubilació el 2011, planteja la resolució del dibuix del natural amb la tècnica del carbonet a través dels medis auxiliars propis d'aquesta tècnica, com el drap o el difumino. Amb aquests diposita el material sobre el suport sense contacte directe, i modela les formes amb l'ús exclusiu de la taca, reservant la línia per concretar detalls en l'atmosfera del dibuix. 


Recordeu els seus plantejaments sobre l'estructuració o l'encaix del dibuix del natural, la valoració tonal i, sobre tot, l'aprofitament dels descobriments que porta l'atzar durant la realització de cada obra. Després de veure aquest vídeo comprendrem que la plasticitat i l'elasticitat fan del carbonet una tècnica insubstituïble tant per prendre apunts com per l'obra definitiva.




Trobareu els estudis anatòmics de Leonardo Da Vinci aquí






Pots repassar conceptes d'anatomia per artistes a ArtStation







PASTEL

Els pastels són barres fetes amb pigment en pols i aglutinades amb gomes vegetals. Depenent de la seva duresa i de la seva forma, hi ha una gran varietat: durs, mitjans, tous o fins, gruixuts, quadrats i cilíndrics. També es troben recoberts de fusta, com si es tractés d'un llapis de color. No obstant això, per familiaritzar-se amb el medi, és ideal començar amb una duresa alta i mitja. Quan ja es domini la tècnica, es pot començar a treballar amb les barres més toves. En general, sol utilitzar-se el paper Canson, però també podem utilitzar paper Kraft o d'embalar pel costat més aspre. El pastel es fixabé en qualsevol superfície que sigui una mica aspra i pugui retenir el pigment, com la fusta o cartró recobert de tela, papers de vidre o papers vellutats. Aquests vídeos t'ajudaran a introduir-te al procediment del pastel, més dens i opac que el carbonet.


        








 TINTA

cal-ligrafia xinesa




El traç: pinzell i gest.




"Más que figuras limitadas e inmóviles, el pintor se propone captar los alientos que animan las cosas. Para ello, el pintor recurre al elemento esencial de la pintura china: la pincelada, que por su lleno-vacío y su concentrado-diluido, encarna simultáneamente línea y volumen, ritmo y tacto, formas concretas y formas oníricas. [...]. Pinceladas gruesas o finas, abruptas o suaves, secas o salpicadas de tinta, controladas o desatadas, son otros tantos lazos entre los deseos del hombre y los movimientos del universo.

François Cheng. Vacío y plenitud. El lenguaje de la pintura china.





Mireu els dos vídeos sobre cal·ligrafia Gòtica al mateix temps i compareu el treball amb plomí i plomí automàtic.

 





 Mou les barres laterals per veure els plomins i deduir el tipus de traç que pots obtenir.





AQUAREL·LA


  Aquest vídeo pot ajudar a qui mai ha pintat encara amb aquest procediment






Aquests quatre vídeos mostren les possibilitats procedimentals d'aquest medi aquós.




Trobareu informació i consells sobre com treballar amb l'aquarel.la al bloc de l'autora Lorraine Watry i els següents vídeos d'Anita Jansen poden ser un bon exemple de com podem procedir amb aquesta tècnica quan sortim a prendre apunts als jardins de Barcelona. 










RETOLADORS

Compara els anteriors procediments amb l'ús dels retoladors que mostra aquest vídeo.


  




PASTEL





LLAPIS DE COLOR

Amb aquest tutorial pots aprendre a dibuixar un arbre, una morera, de marera realista. Veuràs que els colors es comporten d'una forma lleugerament diferent als teus. Això és degut a que utilitza colors a base d'oli (oil-based colored pencils) i els teus són a base de cera (wax-based pencils).

 


                                              
BOLÍGRAF





MIXTA





Fixa't com es combinen els procediments en aquesta representació arquitectònica.







TRANSFERIR IMATGES O PHOTOTRANSFER


 



Mira aquesta RESSENYA per si els continguts d'aquest llibre de Sarah Simblet poden ajudar-te i recorda fer sempre una recerca biblliogràfica sobre els temes que vols treballar.





Sarah Simblet. Sketch Book For the Artist. https://www.youtube.com/watch?v=abgdrrpbVb8